Project Description

Η οξεία πυώδης οστεομυελίτιδα των γνάθων είναι μια πυογόνος λοίμωξη που προσβάλλει το σύνολο των ανατομικών στοιχείων που συνιστούν το κόκαλο των γνάθων. Αίτιο της είναι διάφορα μικρόβια που -συνήθως- διαμέσου της ρίζας κάποιου δοντιού εισέρχονται στο κόκαλο και το μολύνουν.

Παθογένεια

Το συνηθέστερο μικρόβιο που προκαλεί την οξεία οστεομυελίτιδα είναι ο σταφυλόκοκκος, και πιο σπάνια ο πνευμονιόκοκκος και η σαλμονέλλα του τύφου. Τα μικρόβια αφού διέλθουν διαμέσου της ρίζας ενός δοντιού μολύνουν κατ’ αρχήν την περιοχή γύρω από το άκρο της ρίζας μέσα στο κόκαλο και στην συνέχεια προχωρούν πιο βαθιά μέσα στο οστό προκαλώντας αποστήματα γεμάτα πύον που έχουν σαν συνέπεια τμήματα του οστού να νεκρώνονται. Πιο σπάνια τα μικρόβια μπορεί να διεισδύσουν μέσα στο κόκαλο από μια προϋπάρχουσα κύστη που επιμολύνθηκε, π.χ από ένα κάταγμα. Μεγάλο ρόλο για την εμφάνιση της νόσου παίζει η άμυνα του οργανισμού. Νοσήματα ή καταστάσεις που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού όπως σακχαρώδης διαβήτης, γενικές λοιμώξεις του οργανισμού, ο υποσιτισμός, προδιαθέτουν για την εμφάνιση της νόσου. Επίσης καταστάσεις που περιορίζουν την αιμάτωση του οστού όπως η ακτινοβόληση της περιοχής για την αντιμετώπιση καρκίνου.

Κλινική εικόνα

Ανάλογα με το χώρο μέσα στο κόκαλο που προκαλείται η λοίμωξη είναι και τα κλινικά συμπτώματα. Όταν προσβάλλεται το κεντρικό μέρος του οστού έχουμε την ενδομυελική οστεομυελίτιδα. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή της νόσου και προσβάλλει συνήθως την κάτω γνάθο. Χαρακτηρίζεται από πόνο, οίδημα, μούδιασμα. Το μούδιασμα οφείλεται στην προσβολή του νεύρου της κάτω γνάθου. Επίσης, δημιουργούνται αποστήματα με πύον μέσα στο κόκαλο. Το πύον σιγά-σιγά ανοίγει δίοδο προς την επιφάνεια του οστού -συρίγγιο-, το τρυπά και αρχίζει να εξέρχεται μέσα στο στόμα. Τέτοια συρίγγια δημιουργούνται αρκετά. Τα δόντια κουνιούνται, νεκρώνονται και πολλές φορές πέφτουν μαζί με τμήματα νεκρωμένου οστού. Η μάσηση γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Τέλος παρατηρείται υψηλός πυρετός και ρίγη. Όταν προσβληθεί το εξωτερικό μέρος του οστού τότε έχουμε την υποπεριοστική οστεομυελίτιδα Στην περίπτωση αυτή ο πόνος είναι πολύ πιο δυνατός και αποτελεί το κυριότερο σύμπτωμα. Υπάρχει επίσης, δυσκολία στην κατάποση και καμιά φορά μούδιασμα του χείλους λόγω προσβολής του νεύρου.

 

 

Οστεομυελίτιδα Γνάθου και Υπερβαρικό Οξυγόνο

Η οστεομυελίτιδα γνάθου αποτελεί σοβαρή πάθηση με κίνδυνο υποτροπών όταν δεν παρέχεται η κατάλληλη και ολοκληρωμένη θεραπευτική αγωγή. Στόχος μας στη αντιμετώπιση της οστεομυελίτιδας γνάθου είναι να αντιμετωπιστούν τα παθογόνα μικρόβια, ο πόνος και να μειωθεί το οίδημα. Ο ασθενής χρήζει συντηρητικής αντιμικροβιακής αγωγής και πολλές φορές μπορεί να είναι απαραίτητος και ο χειρουργικός καθαρισμός με διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος. Παράλληλα ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση της οστεομυελίτιδας γνάθου είναι και η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο.

Το υπερβαρικό οξυγόνο έχει:

 • Αντιμικροβιακή δράση:
  • Καταστρέφει ή εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων εκείνων που αναπτύσσονται σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου (αναερόβια μικρόβια)
  • Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό ορισμένων ειδών αεροβίων μικροβίων (μικροβιοστατική δράση)
  • Παρέχει το απαραίτητο οξυγόνο στους μηχανισμούς αμύνης των πολυμορφοπύρηνων λευκών αιμοσφαιρίων για να «σκοτώσουν» τα μικρόβια.
  • Αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.
 • Αποιδηματική δράση. Διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος και το οίδημα μειώνεται.
 • Ισχυρή αντι – φλεγμονώδη δράση. Ελαττώνει την ενεργοποίηση των λευκοκυττάρων στο ενδοθήλιο των αγγείων που έχουν βλάβη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φλεγμονή.
 • Προάγει την αγγειογένεση. Διεγείρει το σχηματισμό νέων τριχοειδών αγγείων και νευρικών απολήξεων σε ιστούς που είναι φτωχοί σε αιμάτωση.
 • Ενισχύει την οξυγόνωση των ιστών και αντιμετωπίζεται η υποξία.

Κλείστε Ραντεβού

Στην Υπερβαρική Καταδυτική Ιατρική Αθηνών πιστεύουμε στη δύναμη της ιατρικής γνώσης, αλλά και στην ανθρώπινη διάσταση της αποστολής μας. Γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των υπηρεσιών μας, και είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα και για όλα όσα σας αφορούν.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ