Project Description

Χρόνια Οσφυοισχιαλγία – Πολλαπλά Χειρουργεία

 

Η ιστορία της κυρίας Μ.Χ. 67 ετών ήταν δυστυχώς μια «τυπική» ιστορία ασθενούς με χρόνιο πόνο στη μέση και στο πόδι, που υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές παρεμβάσεις και επιπλοκές, χωρίς λύση των προβλημάτων της, με συνεχιζόμενο πόνο και δραματική αλλοίωση της απλής καθημερινής ζωής της.

Ακολουθώντας με πιστότητα το θεραπευτικό σχέδιο με Υπερβαρικό Οξυγόνο, Στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και επικουρική αγωγή πήρε τη ζωή της πίσω μετά από 10 χρόνια πόνου, ταλαιπωρίας και «ανημποριάς».

 Διαβάστε αναλυτικά το περιστατικό

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η κυρία Μ.Χ., το 2008 και σε ηλικία 56 ετών παρουσίασε έντονο πόνο στη μέση (οσφυϊκή χώρα), χωρίς βελτίωση παρόλη τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής δια του στόματος και ενέσιμων. Σύμφωνα με τη μαγνητική τομογραφία παρουσίαζε πολλαπλές δισκοκήλες στην οσφυϊκή χώρα και υποβλήθηκε τελικά το ίδιο έτος, σε σπονδυλοδεσία.

Λόγω υποτροπής του πόνου διενέργησε 2η σπονδυλοδεσία το 2010. 1 μήνα μετά παρουσίασε έντονο πόνο στη λεκάνη αριστερά και μούδιασμα του αριστερού ποδιού. Κατόπιν συστάσεως ακολούθησε θεραπεία οροαρνητικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Παρόλα αυτά τα προβλήματα του συνεχιζόμενου πόνου και του μουδιάσματος συνεχίζονταν, ώσπου το 2012 υποβλήθηκε σε ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο των νεύρων κάτω άκρων (Ηλεκτρομυογράφημα – Προκλητά δυναμικά) και υποβλήθηκε νέα χειρουργική παρέμβαση με σκοπό την αναθεώρηση της σπονδυλοδεσίας.

Όμως λόγω επιπλοκής, χειρουργικής λοίμωξης τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν δραματικά και υποβλήθηκε σε νέο χειρουργείο καθαρισμού, και λήψη αντιβίωσης. Τελικά τα «υπερβάλλοντα» συμπτώματα υποχωρήσαν αλλά παρουσίασε αστάθεια στη μέση «σαν να ξεκολλάει η μέση» και ακολούθησε φυσιοθεραπείες με πλημμελή αποτελέσματα.

Ένεκα των παραμενόντων συμπτωμάτων πόνου στη λεκάνη, μούδιασμα στο αριστερό πόδι και της αστάθειας προστέθηκε και το συνεχιζόμενο «βάρος» στη μέση, το 2015, και κατόπιν νέας μαγνητικής τομογραφίας, συστήθηκε να μπουν βίδες στη σπονδυλοδεσία.

Τέλος, το 2018 λόγω εμφάνισης νέου συμπτώματος ,«ηλεκτρικού ρεύματος» στην εξωτερική πλευρά του ποδιού από το ισχίο ως τα δάκτυλα, έγινε  νέα μαγνητική τομογραφία, που αποκάλυψε νέα δισκοκήλη σε επίπεδο πάνω από το τη σπονδυλοδεσία. Προτάθηκε νέο χειρουργείο (ρομποτικά), το οποίο δεν δέχτηκε να διενεργήσει.

 ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΗ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Μια φίλη της κυρίας Μ.Χ., που γνώριζε για τη Μονάδα μας και τις θεραπευτικές δράσεις της θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο, της συνέστησε να εκτιμηθεί από εμάς.

Κατά την εξέταση τον Ιούλιο 2018, η ασθενής Μ.Χ. παρουσίαζε :

Συνεχή πόνο στη μέση αριστερά και δεξιά, πόνο και μούδιασμα στο αριστερό πόδι κυρίως στο περπάτημα, αίσθημα αστάθειας στη μέση και μεγάλη αδυναμία κάτω άκρων. Για να βάλει ένα ποτήρι νερό χρειάζονταν να στηρίζεται, για το μαγείρεμα έπρεπε να κάθεται σε καρέκλα και για βάδιση μιας μικρής απόστασης π.χ. 100 μέτρων αναγκάζονταν να σταματήσει 3 φορές. Σε περίπτωση δε που έσκυβε (έστω και με το σωστό τρόπο) δεν μπορούσε να σηκωθεί, ζητώντας βοήθεια από τρίτο άτομο.

Κατά την κλινική εξέταση η Μ.Χ. περπατούσε με την υποστηρίξει βακτηρίας(πατερίτσας), με κοντά βήματα στηρίζοντας τη μέση της με το άλλο χέρι. Ανάσκελα στο κρεββάτι πονούσε, καθώς και όλες τις δοκιμασίες λεκάνης – ισχίων και οσφυϊκής μοίρας. Διαταραχή των αντανακλάσεων του αριστερού άκρου (μείωση). Μεγάλη ατροφία των ραχιαίων, γλουτιαίων και όλων των μυϊκών ομάδων του αριστερού άκρου. Αδυναμία ορθοστάσης.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Εφόσον διενέργησε νέο ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο των νεύρων των κάτω άκρων και απεικονιστικό έλεγχο λεκάνης και ισχίων, ξεκίνησε το θεραπευτικό σχέδιο που εκπονήθηκε από τη Μονάδα μας.

Συγκεκριμένα ακολούθησε καθημερινές συνεδρίες με Υπερβαρικό οξυγόνο σε δόση που προσαρμόστηκε για τη θεραπεία του προβλήματος στην ασθενή, σύμφωνα με το λοιπό ιατρικό της ιστορικό. Η δόση του Υπερβαρικού οξυγόνου αναπροσαρμόστηκε στη συνέχεια σύμφωνα με την εξέλιξη της πορείας της και προστέθηκαν βιταμινούχα σκευάσματα για την βελτίωση της αιμάτωσης και της λειτουργίας των νεύρων.

Η ασθενής παρουσίασε σχετικά σύντομα σημαντική βελτίωση του πόνου στη μέση, στο ισχίο και το μούδιασμα. Κοιμόταν καλύτερα Προοδευτικά βελτιώθηκε και η δύναμη στα πόδια. Σε αυτό το στάδιο της θεραπείας της εξετάσθηκε από τον ειδικό της αποκατάστασης της μονάδας μας με σκοπό να παραχθεί σχέδιο σταδιακής κινητοποίησης και ενδυνάμωσης.

Στο τέλος της θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο η Μ.Χ. είχε μεγάλη βελτίωση του πόνου και του μουδιάσματος, μπορούσε να περπατά καλύτερα και η «μέση» είχε σταθεροποιηθεί. Συνέχισε με μεγάλη επιμέλεια το ασκησιολόγιο του ειδικού της αποκατάστασης το οποίο και μεταβάλλονταν αντίστοιχα με την πρόοδο στην ενδυνάμωση.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ

Σήμερα η Μ.Χ., μετά από σχεδόν 10 χρόνια πόνου, ταλαιπωρίας και ανημποριάς, δεν πονάει, δεν έχει μούδιασμα, περπατάει σε ευρύ βήμα χωρίς πόνο, τα πόδια της έχουν δύναμη να στηρίξουν το σώμα της και μπορεί να σκύβει και να σηκώνεται μόνη της χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια τρίτου προσώπου. Βοηθά τον υιό της στο ζαχαροπλαστείο, μπορεί να στέκεται όρθια για να μαγειρέψει καθώς και να κάνει τις εργασίες του σπιτιού. Αισθάνεται πλέον τόσο καλά που κάνει κάποιες υπερβολές όπως σήκωμα χαλιών….

Με μια λέξη….. η Μ. Χ. πήρε τη ζωή της πίσω μετά από 10 χρόνια ακολουθώντας με πιστότητα το θεραπευτικό σχέδιο με Υπερβαρικό Οξυγόνο, Στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και επικουρική αγωγή.