Project Description

Πρόληψη Δημιουργία Νέων Αγγείων – Διαλείπουσα Χωλότητα

Στη διαλείπουσα χωλότητα το υπερβαρικό οξυγόνο έχει την ικανότητα να δημιουργεί καινούργια αγγεία. Καθώς αποκαθιστά σταδιακά την αιμάτωση και βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα, που προκαλούνται κατά τη βάδιση ακόμα και στα λίγα μέτρα (περιορισμός της βάδισης και αναγκαστική στάση λόγω πόνου και αδυναμίας του άκρου).

Τι είναι η διαλείπουσα χωλότητητα και πώς δημιουργείται

Διαλείπουσα χωλότητα είναι ο πόνος στα κάτω άκρα (γλουτούς, μηρούς, γάμπες, πέλματα) που εμφανίζεται όταν περπατάμε και σταματά όταν ξεκουραζόμαστε. Το αίσθημα μπορεί να μην είναι ακριβώς πόνος αλλά σφίξιμο, βάρος, αδυναμία. Οφείλεται στη μειωμένη ροή του αίματος στα κάτω άκρα. Η διαλείπουσα χωλότητα είναι πιο έντονη στην ανηφόρα ή όταν το βήμα γίνεται γρήγορο, καθώς οι απαιτήσεις των μυών σε αίμα και οξυγόνο αυξάνονται. Χωρίς καμία παρέμβαση (θεραπεία), με την πάροδο του χρόνου, το αίσθημα γίνεται εντονότερο ακόμη και σε μικρότερες αποστάσεις.

Αίτια

  • Χρόνια στένωσητων αρτηριών των άκρων, η οποία προοδευτικά επιδεινώνεται και καταλήγει σε απόφραξη της αρτηρίας.
  • Αρτηριακή εμβολή.
  • Θρόμβωση.Σε ήδη ανεπτυγμένη αθηρωματική πλάκα μιας αρτηρίας των κάτω άκρων αναπτύσσεται πάνω της θρόμβος, ο οποίος την αποφράσσει 100%.
  • Τραυματισμός.
  • Μυοσκελετικές παθήσεις, όπως οστεοαρθρίτιδα (ισχίων ή γονάτων), σύνδρομο διαμερίσματος.
  • Ριζιτικός πόνος από στένωση του νωτιαίου σωλήνα.
  • Νευρολογικές παθήσεις όπως διαβητική νευροπάθεια ή άλλες νευρίτιδες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προοδευτικά αυξανόμενο πόνο στο πάσχον σκέλος κατά τη βάδιση, ο οποίος επιδεινώνεται ακόμα και σε λίγα μέτρα βάδισης. Πόνος κατά την κατάκλιση, αδυναμία και αίσθημα ψυχρότητας στο πάσχον μέλος, ατροφία, και σε προχωρημένες καταστάσεις γάγγραινα δακτύλων ή πτέρνης. Σε περιπτώσεις οξείας ισχαιμίας, αιφνίδια και προοδευτική απώλεια της αισθητικότητας και της κινητικότητας του πάσχοντος σκέλους.

Η Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία αποτελεί ένα αποδοτικό συμπλήρωμα της βασικής αντιμετώπισης της νόσου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες που σας έχουν δοθεί όπως διακοπή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση, ο έλεγχος του σακχάρου του αίματος, η πρόσληψη τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες και η ελάττωση της κατανάλωσης του ζωικού λίπους. Φροντίστε να διατηρείτε το βάρος του σώματος σε κανονικά επίπεδα.