Project Description

Η «Μάχη» για τη διάσωση ενός δακτύλου – Νόσος Καπνιστών (ν. Burger)

 Η ιστορία του Π.Α. ετών 41 αντιπροσωπεύει αφενός μια κατηγορία ασθενών, που λόγω του καπνίσματος, οδηγούνται σε απόφραξη των αγγείων με συνέπεια τη γάγγραινα και αφετέρου των επιτευγμάτων της ιατρικής για να διασώσει από τον ακρωτηριασμό ένα δάκτυλο ή ένα πόδι. Ο Π.Α. παρουσίασε αρχικά ένα τραύμα στο 2ο δάκτυλο του αριστερού ποδιού, που ενεπλάκη με μικροβιακή φλεγμονή και κατέληξε σε γάγγραινα. Συστήθηκε τότε ο ακρωτηριασμός. Ο Π.Α. ακολουθήσε θεραπείες με Υπερβαρικό Οξυγόνο στη Μονάδα μας με σχεδόν καθημερινές αλλαγές τραύματος και καθαρισμούς, με αποτέλεσμα να διασωθεί το δάκτυλο, να επουλωθεί πλήρως και από γαγγραινώδες να «μεταμορφωθεί» σε υγιές. Διαβάστε αναλυτικά το περιστατικό παρακάτω και δείτε τις σχετικές φωτογραφίες.

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 Το καλοκαίρι του 2018 ο Π.Α. μετά από τραυματισμό, παρουσίασε ένα μικρό τραύμα στο 2ο δάκτυλο του αριστερού ποδιού, που τελικά επουλώθηκε. Λόγω του επαγγέλματος του, οικοδόμος, τραυματίστηκε ξανά, με αποτέλεσμα να ανοίξει πάλι. Το τραύμα επουλώθηκε πάλι, αλλά λόγω της εργασίας του υποτροπίαζε. 

 Τον Ιανουάριο του 2019 νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο, λόγω εντόνων πόνων στο δάκτυλο, επέκτασης του τραύματος που δεν επουλώνονταν πια και έβγαζε υγρά.

Έγινε διάνοιξη, χειρουργικοί καθαρισμοί και μετά από καλλιέργειες, επιβεβαιώθηκε η μικροβιακή μόλυνση όπου του χορηγήθηκαν αντιβιοτικά. Συστήθηκε να κάνει αλλαγές με ειδικά επιθέματα και έλαβε εξιτήριο.

 Οι πόνοι στο δάκτυλο αλλά και σε όλο το πόδι είχαν γίνει αφόρητοι, παρά τη χρήση αντιβιοτικών και επιθεμάτων. Δεν εργάζονταν πια, κάπνιζε ακόμα πιο πολύ από πριν λόγω του πόνου. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί και να τεντώσει το πόδι (το κρατούσε σε κάμψη στο γόνατο), αλλά ούτε και να περπατήσει.

Λόγω αυτών αλλά και της παρουσίας οιδήματος (πρήξιμο) στο πόδι και μουδιάσματος στα δάκτυλα, έγινε εισαγωγή σε άλλο νοσοκομείο.  

Έλαβε ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή και ισχυρά παυσίπονα καθώς και συχνοί χειρουργικοί καθαρισμοί. Διεγνώσθη η σοβαρή απόφραξη των αγγείων και η ισχαιμία λόγω του καπνίσματος, μια νόσος γνωστή και ως νόσος των καπνιστών. Ο Π.Α. διέκοψε άμεσα και πλήρως το κάπνισμα. Κατά τη νοσηλεία του παρουσίασε μερική ύφεση του πόνου (μπορούσε να τεντώσει το πόδι) καθώς και της φλεγμονής του άκρου. 

 Συστήθηκε στον ασθενή να ακρωτηριάσει το δάκτυλο γιατί αφενός η μικροβιακή λοίμωξη θα μπορούσε να απειλήσει όλο το άκρο και αφετέρου η νέκρωση είχε αλλοιώσει και τα οστά του δακτύλου.

 Ο Π.Α. δεν δέχθηκε, έλαβε εξιτήριο με λήψη ισχυρών παυσίπονων και αντιβιοτικών.

 Σε μια τυχαία συνάντηση γνώρισε έναν ασθενή που είχε στο παρελθόν ν. Burger (ν. καπνιστών), είχε επισκεφθεί τη Μονάδα μας και είχε αποφύγει τον ακρωτηριασμό του άκρου ποδιού.

 Ο Π.Α. επισκέφθηκε τη μονάδα μας στις 16-4-2019.

 ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΗ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

 Κατά την εξέταση ο Π.Α. παρουσίαζε νέκρωση του δακτύλου με μικροβιακή επιμόλυνση, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί από τον πόνο και δεν μπορούσε να τεντώσει το πόδι του. Ελάμβανε ήδη ισχυρά παυσίπονα και αντιβίωση. Η νέκρωση και η επιμόλυνση είχε προχωρήσει με τις αρθρώσεις του δακτύλου οι οποίες εκτείθονταν στον αέρα. Το δάκτυλο την 16/4/2019 ήταν όπως στη φωτογραφία παρακάτω :

 Ο ασθενής ήταν αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε ακρωτηριασμό του δακτύλου, όπως του είχε συσταθεί, και ακολούθεισε χωρίς παρέκκλιση το συστημένο θεραπευτικό σχέδιο.

Το θεραπευτικό Σχέδιο περιλάμβανε :

  1. Την Άμεση Διακοπή του Καπνίσματος – Άπαξ και η νοσολογία συνδέεται άμεσα με αυτό.
  2. Καθημερινές θεραπείες με Υπερβαρικό Οξυγόνο σε δόση κατάλληλη για τον ασθενή και προσαρμοζόμενη στην θεραπευτική του πορεία, προκειμένου να αποκατασταθεί η οξυγόνωση-η επαναιμάτωση και η σταδιακή επούλωση.
  3. Συχνοί καθαρισμοί της γάγγραινας με το στοιχείο να είναι ατραυματικοί και όχι «επιθετικοί», με την κατάλληλη χρήση επιθεμάτων και υλικών ανάλογα με την πορεία της θεραπευτικής εξέλιξης.

 Ο Π.Α. ξεκίνησε θεραπείες με Υπερβαρικό Οξυγόνο και το θεραπευτικό σχέδιο την 22/4/2019. Την 24/4/2019 η κατάσταση του δακτύλου ήταν όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

 Στις 8/5/2019 και μετά από 12 θεραπείες με Υπερβαρικό Οξυγόνο και 8 αλλαγές τραύματος, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω, είχε ξεκινήσει η δημιουργία νέου κοκκιώδους ιστού, έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος της νέκρωσης με τη θέση του να καταλαμβάνει νεόπλαστος ιστός. Ο Π.Α. πλέον μπορούσε να κοιμηθεί την νύχτα λόγω σημαντικής υποχώρησης του πόνου. Διακόπηκαν σταδιακά τα φάρμακα για τον πόνο και διατηρήθηκε η αντιβίωση. 

 Την 17/5/2019 και μετά τη συμπλήρωση 19 θεραπειών με Υπερβαρικό Οξυγόνο και 10 αλλαγών τραύματος και λιγότερο από 1 μήνα από την αρχή του Θεραπευτικού σχεδίου, η εικόνα έχει πλήρως αναστραφεί, από ένα δάκτυλο με γάγγραινα που είχε προταθεί ακρωτηριασμός, σε ένα υγιές δάκτυλο, χωρίς κανένα ίχνος γάγγραινας, με ανάπτυξη κοκκιώδους (κόκκινου) ιστού και επούλωση, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

 Σε αυτό το σημείο διακόψαμε τη θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο και ο ασθενής επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του με συστάσεις για καθημερινές αλλαγές τραύματος με το τρόπο και τα υλικά που είχαν συσταθεί από τη Μονάδα μας. Ήδη το δάκτυλο, σε λιγότερο από ένα μήνα, είχε «μεταμορφωθεί» από γαγγραινώδες – μαύρο σε κοκκιώδες – κόκκινο. Με μια λέξη, η «μάχη της διάσωσης» του είχε κερδηθεί.

 Ο Π.Α. κάθε εβδομάδα έστελνε φωτογραφίες προκειμένου να μας γνωστοποιείται η εξέλιξη της θεραπευτικής πορείας και να γίνονται οι αντίστοιχες συστάσεις.

 Η εξέλιξη παρουσιάζεται στις παρακάτω φωτογραφίες :

 Στις 7-6-2019 ( 3 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο), ο Π.Α. προσήλθε, μετά από σύσταση μας, ξανά στη Μονάδα μας προκειμένου νεαροποίησης του τραύματος, προκειμένου να του δοθεί «προώθηση» επούλωσης.

Στις 21-6-2019, μας έστειλε νέες φωτογραφίες με σημαντική εξέλιξη της επούλωσης. Βλέπε Φωτογραφίες.

 Στις 12-7-2019 ο Π.Α. έστειλε τις τελευταίες φωτογραφίες με πλήρη επούλωση του τραύματος. Βλέπε φωτογραφίες.

  Ο Π.Α. με την επιμονή του και με αρωγό την Ιατρική με την ακολουθία ενός απόλυτα προσαρμοζόμενο σε εκείνον Θεραπευτικό Σχέδιο, έχοντας ως ακρογωνιαίο λίθο το Υπερβαρικό Οξυγόνο, ΚΕΡΔΙΣΕ το δάκτυλο του, το οποίο όχι μόνο δεν ακρωτηριάστηκε αλλά επουλώθηκε πλήρως, όπως φαίνεται στις συγκριτικες φωτογραφίες.