Τι είναι ο Κορωνοϊός;

Ο κορωνοϊός ανήκει σε μια κατηγορία ιών, τους κορωνοϊούς, με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του ήπιου, συνηθισμένου κρυολογήματος.

 

Τι είναι ο νέος κορωνοϊός COVID 19;

Ο νέος κορωνοϊός ονομάζεται COVID 19 και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορωνοϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.

 

Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορωνοϊός COVID 19;

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό COVID 19  μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

 

Πώς μεταδίδεται κορωνοϊός;

Ο κορωνοιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τον βήχα και γενικά μέσω της στενής επαφής.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί μια ασθένεια με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια.

Δεν αποκλείονται όμως επιπλοκές, όπως πνευμονία.

 

Πώς μπορεί να καταλάβει κανείς ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό;

Κάποιος μπορεί να υποψιαστεί ότι έχει προσβληθεί, αν έχει έρθει σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Επίσης, αν έχει εκδηλώσει συμπτώματα του ιού ή συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις.

 

Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊο;

 • Σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό σαπούνι ή με αλκοολούχο διάλυμα. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας μύτη – στόμα – μάτια.
 • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
 • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση.
 • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
 • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
 • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

 

Θα πρέπει να φοράμε μάσκα;

Η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με COVID 19 ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με COVID 19. Η υποψία λοίμωξης με COVID 19  σχετίζεται με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή με στενή επαφή με άτομο που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

 

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο COVID 19 μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

 

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;

Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του COVID 19  υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες.

 

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVIDB – 19;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον COVID – 19;

Όχι. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.

 

Τι προσέχουμε ιδιαίτερα τώρα που ο ιός είναι σε έξαρση?

 • Αποφυγή παραμονής σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο.
 • Αποφυγή ταξιδιών.
 • Όταν το φαγητό δεν είναι μαγειρεμένο στο σπίτι θα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο.
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με: καλή διατροφή, αποχή από το κάπνισμα, αποφυγή καθιστικής ζωής και ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων  από τα οποία πάσχει κανείς. 
 • Αποφυγή κατανάλωσης ακατέργαστων και ωμών κρεάτων.

 

Καλό θα είναι γενικά να μην υπάρξει πανικός σε περίπτωση που κάποιος εκδηλώσει τα συμπτώματα.

Η Υπερβαρική Καταδυτική Ιατρική συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊου.