Αθλητικές Κακώσεις – ΤραύμαΒελτίωση αθλητικών επιδόσεωνΠρόληψη αθλητικών τραυματισμών

Το τραύμα είναι πολυσύνθετο ιατρικό πρόβλημα καθώς μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος, παράλληλα αποτελεί το μεγαλύτερο φόβο των αθλητών είτε πρόκειται για επαγγελματία είτε για ερασιτέχνη αθλητή. Καθώς κατά τη διάρκεια της άθλησης συμβαίνουν ατυχήματα κάθε φορά άλλης βαρύτητας. Το αθλητικό ατύχημα συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της μεγίστης απόδοσης του ανθρώπινου οργανισμού και τραυματίζεται εμφανώς το μυοσκελετικό σύστημα. Τα πλέον συχνά, τραύματα τα οποία σχετίζονται με όλων των ειδών τις αθλητικές δραστηριότητες είναι:

 • Το αιμάτωμα
 • Η θλάση
 • Το διάστρεμμα
 • Η ρήξη συνδέσμου ποδοκνημικής
 • Οι  επικονδυλίτιδες
 • Οι τενοντίτιδες
 • Οι περιοστίτιδες
 • Οι θλάσεις ώμου
 • Εξωστροφείς – εσωστροφείς κατάγματα κοπώσεως
 • Κακώσεις πηχεοκαρπικού
 • Οστικές κακώσεις

 

Oι επανειλημμένοι τραυματισμοί, επίσης, οδηγούν σε άσηπτες φλεγμονές, γνωστές ως σύνδρομα καταπονήσεως ή υπερχρήσεως.

Η επαναφορά του αθλητή στον αθλητικό στίβο μετά από ένα τραυματισμό μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως και μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα και τα συμπτώματα. Παράλληλα οι  επανα – τραυματισμοί και οι υποτροπές είναι συχνές αφού σε αυτές τις περιπτώσεις το αρχικό τραύμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Σε μια αθλητική κάκωση, η συνήθης θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθείται είναι παγοθεραπεία, ανύψωση του τραυματισμένου μέλους προκειμένου να ελαττωθεί το οίδημα, αλλά και η χρήση θερμότητας προκειμένου να αυξηθεί η ροή του αίματος στο σημείο τραυματισμού.

Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού είναι ότι επηρεάζεται η κυκλοφορία του αίματος, καθώς ερυθρά αιμοσφαίρια συσσωρεύονται στην περιοχή του τραύματος και εμποδίζουν την κυκλοφορία προς τους ιστούς, έτσι ακόμη και αν το πλάσμα του αίματος  μπορεί ακόμη να περάσει μέσα από τα τριχοειδή αγγεία, δεν είναι ικανό να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στους ιστούς, προκειμένου να διατηρήσει τη  ζωή των κυττάρων. Στο σημείο αυτό είναι που το Υπερβαρικό οξυγόνο εφαρμόζει τα οφέλη του, καθώς η ισχαιμία και το οίδημα (πρήξιμο) αποτελούν τον κύριο λόγο που ένας τραυματισμένος ιστός δεν επανέρχεται στην υγιή του μορφή.

Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο 

Με τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο επιτυγχάνεται άμεση μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων Οξυγόνου στην περιοχή του τραύματος, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται:

 • Ελλάτωση του πόνου
 • Ελάττωση του οιδήματος και καταπολέμηση της φλεγμονής
 • Αντιμετώπιση της υποξίας του τραυματισμένου ιστού.
 • Βοηθάει το σώμα να καθαρίσει από τις τοξίνες και αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
 • Επιταχύνει το σχηματισμό ουλώδους ιστού όπου υπάρχει βλάβη
 • Επιταχύνει την επούλωση των ιστών, των συνδέσμων και την αποκατάσταση των καταγμάτων.
 • Μειώνεται ο χρόνος αποκατάστασης και επιταχύνεται η επιστροφή των αθλητών στην ενεργό δράση.
 • Οι επιδόσεις βελτιώνονται και η αντοχή ενισχύεται.

 

Σήμερα όλο και περισσότεροι αθλητές παίρνουν τον έλεγχο της ανάκτησής τους και επιστρέφουν πιο ισχυροί από ποτέ χρησιμοποιώντας θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι επαγγελματίες του NBA, NHL,NFL και ομάδες (συμπεριλαμβανομένων των New York Giants και τους Dallas Cowboys) χρησιμοποιούν σήμερα υπερβαρικούς θαλάμους για την αποθεραπεία των παικτών.

 

Το υπερβαρικό οξυγόνο αποτελεί φυσική και ασφαλή μέθοδο για την αύξηση της αθλητικής απόδοσης του επαγγελματία αθλητή.

Πολλοί αθλητές γνωρίζουν ότι η διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας μπορεί να απέχει δέκατα ή ακόμα και εκατοστά του δευτερολέπτου. Το αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης που καλούνται να φέρουν σε πέρας καθημερινά δεν δίνει τους ιστούς του σώματος τον απαραίτητο χρόνο για ανάκαμψη πριν από την επόμενη προπόνηση ή αγώνα. Το σώμα χρειάζεται τη βέλτιστη ανάπαυση, προκειμένου να αποκαταστήσει πλήρως τυχόν τραυματισμένους ιστούς και να ανανεώσει το χώρο αποθήκευσης ενέργειας για την επόμενη μέρα. Το σώμα δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό δίχως τον εφοδιασμό “καυσίμων” (τροφής και οξυγόνου).

Το υπερβαρικό οξυγόνο (ΥΒΟ) αποτελεί ένα πολύ καλό μέσο για την επαρκή οξυγόνωση όλων των ιστών του σώματος, αλλά και ένα φυσικό αντι – φλεγμονώδες για κάθε προκληθείσα βλάβη σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η δημιουργία φλεγμονής από την καθημερινή προπόνηση, δυσχεραίνει το έργο του οξυγόνου να διεισδύει αποτελεσματικά στους μυς.  Με αποτέλεσμα ο μυϊκός ιστός να μην οξυγονώνεται επαρκώς, γεγονός που αυξάνει το χρόνο επούλωσης  των αθλητικών τραυματισμών.

Το Υπερβαρικό Οξυγόνο:

 • Συμβάλει άμεσα στη μείωση της φλεγμονής
 • Αυξάνει το εύρος μεταφοράς  του οξυγόνου σε όλο τον οργανισμό διεισδύοντας περαιτέρω μέσα στο μυ, μειώνοντας το χρόνο επούλωσης των αθλητικών τραυματισμών, αυξάνοντας παράλληλα την ικανότητα ανάκτησης του οργανισμού.
 • Η αύξηση της ποσότητας του οξυγόνου στον οργανισμό αυξάνει την αντοχή, μειώνει την κόπωση των μυών, δίνει ενέργεια, καθαρίζει το γαλακτικό οξύ που προκαλεί η μυϊκή κόπωση.
 • Επιπλέον, η αυξημένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο διευκολύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει την ικανότητα του αθλητή να λάβει πιο γρήγορα αποφάσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην έκβαση του παιχνιδιού.
 • Τέλος, το υπερβαρικό οξυγόνο συμβάλει σημαντικά στην αναγέννηση και ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, στην ενίσχυση και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είναι σημαντικά για τη βέλτιστη αξιοποίηση και αύξηση της αθλητικής απόδοσης.

 

 

Πρόληψη Τραυματισμών με τη Βελτιστοποίηση Αποκατάστασης μεταξύ Προπονήσεων ή/ Αγώνων

Η επίπτωση του τραυματισμού των αθλητών είναι σοβαρή τόσο για τον ίδιο τον αθλητή όσο και για την ομάδα που εκπροσωπεί. Η επέκταση της επιστήμης για την  πρόληψη των τραυματισμών, μπορεί να μειώσει δραστικά τους τραυματισμούς και ακόμη περισσότερο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα υγείας –  Dr. Julie Gerberding

Την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των ατόμων που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, σε κάθε επίπεδο ηλικίας. Παράλληλα παρατηρείται αύξηση  των αθλητικών τραυματισμών. Δυστυχώς, ένα σημαντικό κόστος (που αντανακλά και σε οικονομικό κόστος) είναι ο χρόνος που δαπανάται για την ανάκτηση της ζημίας από τον τραυματισμό, γεγονός που συνεπάγεται και αποχή από τη συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες. Το κόστος (ψυχολογικό αλλά και οικονομικό) ενός επαγγελματία αθλητή είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους επαγγελματίες της υγείας να αναζητήσουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών. Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας αθλητής προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού μεταξύ των αλλεπάλληλων προπονήσεων και αγώνων.

Σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων χόκεϊ (NHL), ποδόσφαιρο (NFL), μπάσκετ (NBA) και ποδόσφαιρο (MLS), χρησιμοποιούν και βασίζονται στη χρήση της υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας ως επικουρική θεραπεία για πολλά αθλήματα που σχετίζονται με την πρόληψη των τραυματισμών ιδιαίτερα σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

Αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού είναι ότι επηρεάζεται η κυκλοφορία του αίματος, καθώς ερυθρά αιμοσφαίρια συσσωρεύονται στην περιοχή του τραύματος και εμποδίζουν την κυκλοφορία προς τους ιστούς, έτσι ακόμη και αν το πλάσμα του αίματος  μπορεί ακόμη να περάσει μέσα από τα τριχοειδή αγγεία, δεν είναι ικανό να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στους ιστούς, προκειμένου να διατηρήσει τη  ζωή των κυττάρων. Στο σημείο αυτό είναι που το Υπερβαρικό οξυγόνο εφαρμόζει τα οφέλη του, καθώς η ισχαιμία και το οίδημα (πρήξιμο) αποτελούν τον κύριο λόγο που ένας τραυματισμένος ιστός δεν επανέρχεται γρήγορα στην υγιή του μορφή.

Η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο:

 • Αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου σε όλο τον οργανισμό με αποτέλεσμα να:
 • Καθαρίζει γρήγορα το γαλακτικό οξύ που προκαλεί η μυϊκή κόπωση,
 • Μειώνει την κόπωση των μυών,
 • Δίνει ενέργεια,
 • Αυξάνει την ικανότητα ανάκτησης του οργανισμού.
 • Συμβάλει άμεσα στη μείωση της φλεγμονής που δημιουργείται από τη συνεχή προπόνηση.
 • Συμβάλει σημαντικά στην αναγέννηση και ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, στην ενίσχυση και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Βοηθάει το σώμα να καθαρίσει από τις τοξίνες και αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
 • Επιταχύνει το σχηματισμό ουλώδους ιστού όπου υπάρχει βλάβη
 • Οι επιδόσεις βελτιώνονται και η αντοχή ενισχύεται.