Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο και αθλητισμός

admin HBOT Leave a comment  

Διεθνής και Ελληνική Πρακτική

Αθλητικές Ομάδες στις ΗΠΑ: hockey (NHL), football (NFL), Μπάσκετ (NBA) και ποδοσφαίρου (MLS) αλλά και ομάδες Ποδοσφαίρου στην Ευρώπη: Dundee United, Manchester United, Milan, Real Madrid, Barcelona, Porto χρησιμοποιούν το υπερβαρικό οξυγόνο καθημερινά ως μέρος πρόληψης και αποκατάστασης.

Διεθνείς Αθλητές: Cristiano Ronaldo, David Beckham, John Smoltz, Mario Lemieux, Evander Holyfield, Charlie Ward, Terrell Owens, Lance Armstrong, Wayne Rooney έχουν χρησιμοποιήσει το υπερβαρικό οξυγόνο για αποκατάσταση από αθλητικούς τραυματισμούς.

Ελλάδα: Μεμονωμένα Αθλητές Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Στίβου, Ρυθμικής Γυμναστικής, Ταε Κβο Ντε, Μουαι Τάι, Δρομείς, Στίβου, έχουν εντάξει τη θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο ως μέσο αποθεραπείας και αποκαμάτωσης.

Οι Δρομείς «προλαμβάνουν» την ιστική κάκωση που προκύπτει από το σύνδρομο διαμερίσματος.
ι είναι η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο

Η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο ή Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία (ΥΒΟ) είναι η εισπνοή 100% οξυγόνου σε αυξημένη πίεση [(δηλ. σε πίεση περιβάλλοντος μεγαλύτερη της μιας ατμόσφαιρας (1 ΑΤΜ)]. Διενεργείται εντός ειδικού θαλάμου (θάλαμος αποσυμπίεσης). Με την εισπνοή οξυγόνου σε Υπερβαρικό περιβάλλον, το οξυγόνο διαλύεται στο αίμα έως και 20 φορές περισσότερο και έτσι ο οργανισμός μπορεί να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο σε περιοχές με επηρεαζόμενη αιμάτωση π.χ. περιοχές που έχουν οίδημα, φλεγμονή, αγγειακά κ.λ.π προβλήματα.

Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο: Βασικό στοιχείο της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας είναι το οξυγόνο. Η οξυγονοθεραπεία είναι ένας φυσικός τρόπος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, τραυματισμών ή υπερκοπώσεως – υπερπροσπάθεια. Η θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο:

Βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία
Βελτιώνει την αερόβια αντοχή στην προπόνηση των αθλητών.
Προλαμβάνει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέως στους μύες το οποίο προκαλεί πόνο, κράμπες, κόπωση, και οδηγεί σε τραυματισμούς.
Προάγει την απόδοση, δύναμη, αντοχή, ελαττώνει την κόπωση, και προάγει την επούλωση μικρών τραυματισμών σε μύες, συνδέσμων, χόνδρους κατά την άσκηση.
Μειώνει το χρόνο αποκατάστασης μετά από έντονη άσκηση, τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.
Αναζωογονεί με τη βελτίωση της ροής του αίματος και οξυγόνου όλα τα όργανα.
Δημιουργεί μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία), νεύρα και οστά.
Ανανεώνει με την απελευθέρωση των βλαστικών κυττάρων από το μυελό των οστών και την ενεργοποίηση αυτών για την επισκευή του εκάστοτε ιστού.
Μειώνει τον πόνο, οίδημα, κράμπες, και μουδιάσματα.
Καταστέλλει τη φλεγμονή.
Ως εκ τούτου, η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο:

Μετά την άσκηση προσδίδει ένα θετικό αίσθημα στους αθλητές, ειδικά με τον τρόπο που αισθάνονται τους μύες τους.
Μετά την άσκηση επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών, επιτρέποντας στους αθλητές όλων των δεξιοτήτων να επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα γρηγορότερα.
Μετά την άσκηση μπορεί να μειώσει την αυξημένη καρδιακή συχνότητα και το γαλακτικό οξύ κατά τη διάρκεια της υπο-μέγιστης φάσης της άσκησης, και να αυξήσει την αερόβια απόδοση του αθλητή.
Μετά την άσκηση έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της εκκαθάρισης του γαλακτικού οξέος από το σώμα οδηγώντας στη βέλτιστη κινητική – μυϊκή απόδοση.
Βελτιώνει τις επιδόσειςτωναθλητώνκαιηαντοχήενισχύεται
Παράλληλαενισχύεταικαιηαντιληπτικήικανότηταγεγονόςεπιτρέπεινα πάρουνγρηγορότερααποφάσειςκρίσιμεςγιατηνέκβασητουαγώνα.
Γιουγκοσλαβική μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με Υπερβαρικό οξυγόνο πριν τη δοκιμασία κοπώσεως σε τάπητα, αύξησε τη μεγίστη ικανότητα να τρεξίματος και του VO2max όταν μετρώνται 30 λεπτά και 3 ώρες μετά τη θεραπεία .

Το πυρουβικό οξύ εισέρχεται στα μυϊκά κύτταρα όπου συνδέονται με το οξυγόνο για την παραγωγή ATP.

Κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης το γαλακτικό οξύ δεν μπορεί να «μετακινηθεί» γρήγορα από τα κύτταρα και αθροίζεται μέσα σε αυτά προκαλώντας κόπωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν αρκετά θετικά αποτελέσματα, όταν η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο λάβει χώρα πριν την άσκηση. Αυτό μπορεί να προκύψει από την εκκαθάριση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα κατά το τέλος του εκπνευστικού κύκλου. Για παράδειγμα, οι κολυμβητές παίρνουν μια βαθιά ανάσα πριν από την έναρξη και τη συντηρούν σ’ όλο τον αγώνα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Fengyurun (2001) πραγματοποίησε έρευνα με την εισπνοή οξυγόνου μετά την άσκηση σε μέσης με μεγάλης απόστασης δρομείς.Αυτός ο κύκλος επαναλήφτηκε 4 φορές. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι αθλητές αισθάνθηκαν ιδιαίτερα χαλαροί – relaxed μετά το υπερβαρικό οξυγόνο. Οι αθλητές που δεν υποβλήθηκαν στο υπερβαρικό οξυγόνο αισθάνθηκαν κούραση μετά στην φυσιολογική περίοδο αποκατάστασης μετά την άσκηση. Υπήρξε μια εμφανής διαφορά με την πυκνότητα του γαλακτικού οξέος στο αίμα μεταξύ των δύο ομάδων αθλητών στην αποκατάσταση. Ο χρόνος αποκατάστασης της ομάδας του Υπερβαρικού οξυγόνου ήταν ταχύτερη από αυτήν του μη-υπερβαρικού οξυγόνου. Επιπλέον, ο χρόνος αποκατάστασης της καρδιακής συχνότητας μετά την άσκηση ήταν ταχύτερη στην ομάδα του Υπερβαρικού από αυτήν του μη-υπερβαρικού. Μια ιαπωνική μελετητής , έκανε παρατηρήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της αναπνοής οξυγόνου μετά την άσκηση και η διαδικασία αποκατάστασης από την κούραση. Μελετήθηκαν Οι μελέτες επικεντρώθηκαν στον αερισμό, στο γαλακτικό οξύ στο αίμα, και στη μέτρηση του πυροσταφυλικού οξέος. Το συμπέρασμα ήταν η υψηλότερη συγκέντρωση του οξυγόνου, το πιο σύντομο της αποκατάστασης πραγματοποιήθηκε.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

James et al. Physiotherapy 1993, vol.79,no 8
(Reduction in days lost to injury in Scottish soccer players after HBOT for a variety of soft tissue injuries, 210 days estimated only with physiotherapy 63 actual with physiotherapy and HBO)

Staples JR, Clement DB, Taunton JE, McKenzie DC. Effects of hyperbaric oxygen on a human model of injury. Am J Sports Med. 1999 Sep-Oct;27:600-5.
Babul, S., Rhodes, E.C., Taunton, J.E. and Lepawsky, M. Effects of intermittent exposure to hyperbaric oxygen for the treatment of an acute soft tissue injury. Clin J Sport Med. 13(3): 138-147, 2003.
Staples J et al. Sports Med. 1996 Oct;22(4):219-27.
Οι Borromeo et al.(27), πραγματοποίησαν μία τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη σε 32 ασθενείς με οξύ διάστρεμμα στον αστράγαλο. Η θεραπεία αποτελείται από 3 συνεδρίες του HBO στις 2 ΑΤΑ. Με αυτό το σχήμα, το HBO επηρέασε το οίδημα στον αστράγαλο, τους υποκειμενικούς δείκτες πόνου, τους δείκτες παθητικής κίνησης και το χρόνο της αποκατάστασης.
Staples et al (28) πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με placebo φάρμακο έρευνα σε 66 ασθενείς με τραυματισμό των μυών του τετρακεφάλου. Συνέκριναν την ομάδα ελέγχου, με «άμεσες» και «αργοπορημένες» ομάδες έναρξης θεραπείας με HBO (2 ΑΤΑ). Οι «Αργοπορημένες» ομάδες ξεκίνησαν θεραπεία μετά από 3 ή 5 ημέρες από τον τραυματισμό. Οι ασθενείς που ξεκίνησαν άμεσα θεραπεία είχαν καλύτερη αναποκατάστατη από εκείνους που ξεκίνησαν θεραπεία εντός 3 ημερών από τραυματισμό, ενώ μια καθυστέρηση 5 ημέρες για την έναρξη της ΗΒΟ είχε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Bennett M, Best TM, Babul S, Taunton J, Lepawsky M.
Hyperbaric oxygen therapy for delayed onset muscle soreness and closed soft tissue injury (Cochrane Review). In: The Cochrane Library, Issue 1, 2006.

Oriani 1982. Η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο ΗBOT για τη θεραπεία τραυματισμών μαλακών μορίων, περιλαμβανομένης και χρόνιου πόνου μυών (delayed onset muscle soreness.)
Έχει προταθεί από το 1982 ότι η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο HBOT θα μπορούσε να επιταχύνει την αποκατάσταση τραυματισμών. Η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο HBOT έχει αποδειχθεί σε διάφορα μοντέλα τραυματισμού ότι μειώνει το οίδημα διατηρεί τη μικροκυκλοφορία μέσω της αγγειοσύσπασης με ταυτόχρονη βελτίωση της παροχής οξυγόνου, μια άμεση οσμωτική επίδραση, καθώς και την αδρανοποίηση της προσκόλλησης των λευκοκυττάρων στα αγγεία (Hills 1999? Nylander 1985? Staples 1995? Thom 1994). Η πρώτη κλινική αναφορά, η οποία εμφανίστηκε το 1993, μετά την εφαρμογή του HBOT περιγράφηκε μια μείωση κατά 55% της απώλειας ημερών προπονήσεως σε ποδοσφαιριστές στη Σκωτία που έπασχαν από μια ποικιλία τραυματισμών (James 1993). Από τότε, μια σειρά από αναφορές σε ιατρικά και μη μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν ότι η χρήση της Θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο HBOT έχει γίνει κοινός τόπος σε κάποιους ελίτ αθλητικούς συλλόγους.
ΛΟΙΠΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Borromeo CN, Ryan JL, Marchetto PA, et al: Hyperbaric oxygen therapy for acute ankle sprains. Am J Sports Med 1997;25(5):619-625
James PB: New horizons in hyperbaric oxygenation. Adv Exp Med Biol 1997;428:129-133
Kaijser L: Physical exercise under hyperbaric oxygen pressure. Life Sci 1969;8(pt 1):929-934
Nylander G, Lewis D, Nordstrom H, et al: Reduction of postischemic edema with
hyperbaric oxygen. Plast Reconstr Surg 1985;76(4):596-603

Nylander G, Nordstrom H, Franzen L, et al: Effects of hyperbaric oxygen treatment in post-ischemic muscle: a quantitative morphological study. Scand J Plast Reconstr Surg 1988;22(1):31-39
Sirsjo A, Lehr HA, Nolte D, et al: Hyperbaric oxygen treatment enhances the recovery of blood flow and functional capillary density in postischemic striated muscle. Circ Shock 1993;40(1):9-13
Staples JR, Clement DB, Taunton JE, et al: Effects of hyperbaric oxygen on a human model of injury. Am J Sports Med 1999;27(5):600-605
8. Nylander G, Nordstrom H, Lewis D, et al: Metabolic effects of hyperbaric oxygen in postischemic muscle. Plast Reconstr Surg 1987;79(1):91-97
9. Staples J, Clement D: Hyperbaric oxygen chambers and the treatment of sports injuries. Sports Med 1996;22(4):219-227

Dr. ΠΑΥΛΟΣ Σ. ΒΑΒΑΣΗΣ Μ.D
Ειδ. Υπερβαρικής Καταδυτικής Ιατρικής

Add a Comment